Metsäkanalintujen metsästysajat päätetty

21.08.2015

Syksyn metsäkanalintujen metsästysajat on päätetty. Metsäkanalintujen metsästystä rajoitetaan alueellisilla rajoituksilla. Heinä-elokuun vaihteessa tehtyjen riistakolmiolaskentojen mukaan metson, teeren ja pyyn esiintymistiheydet ovat noin 15–20 prosenttia viime vuotta alhaisemmat ja osassa maata riekon kanta on edelleen heikko. Tämä johtuu suurelta osin kesän kylmistä säistä, jotka vaikeuttivat lintujen pesimistä.
Metsästysrajoitukset perustuvat tämän kesän laskentatuloksiin. Viime vuoteen nähden riistakolmioita laskettiin merkittävästi aktiivisemmin ja laskettujen kolmioiden määrä nousi 975 riistakolmioon. Metsäkanalintujen metsästystä voidaan nykyisin rajoittaa tuoreiden tietojen perusteella vielä ennen syksyn metsästyskauden alkamista. Rajoitusjärjestelmän uudistus tuli voimaan vuonna 2011, jolloin uudistettiin koko riistahallintoa. Rajoitusten avulla varmistetaan, että metsästys on kestävää.

Metson rauhoitus

• Metso on rauhoitettu Keski-Suomen maakuntaan kuuluvissa Kannonkosken, Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren kunnissa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Outokummun ja Polvijärven kunnissa, Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän kuntia, Uudenmaan maakunnassa lukuun ottamatta Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kuntia sekä Varsinais-Suomen maakunnassa.

Metson metsästysajat

• 10.9.–30.9. Lapin maakuntaan kuuluvissa Kemin, Keminmaan, Simon, Tervola ja Tornion kunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Alavieskan, Haapajärven, Kalajoen, Nivalan, Pyhäjärven, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan kunnissa sekä Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.
• 10.9.–15.10. Keski-Suomen maakunnassa lukuun ottamatta Kannonkosken, Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren kuntia sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Isojoen, Jalasjärven, Karijoen ja Kauhajoen kuntia.
• muualla maassa metsästysaika on 10.9.–31.10.

Teeren metsästysajat

• 10.9.–30.9. Keski-Suomen maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Alavieskan, Haapajärven, Kalajoen, Nivalan, Pyhäjärven, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan kunnissa.
• 10.9.–15.10. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Isojoen, Jalasjärven, Karijoen ja Kauhajoen kuntia, Satakunnan maakunnassa lukuun ottamatta Honkajoen, Jämijärven, Kankaanpään, Karvian, Merikarvian, Pomarkun, Porin ja Siikaisten kuntia, Pirkanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kihniön ja Parkanon kuntia, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Hirvensalmen, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Hartolan, Heinolan ja Sysmän kunnissa sekä Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän kuntia.
• muualla maassa metsästysaika on 10.9.–31.10. Urosteeren talvimetsästys tammikuussa on kielletty koko maassa.

Pyyn metsästysajat

• 10.9.–30.9. Keski-Suomen maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Alavieskan, Haapajärven, Kalajoen, Nivalan, Pyhäjärven, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan kunnissa.
• 10.9.–15.10. Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Isojoen, Jalasjärven, Karijoen ja Kauhavan kuntia sekä Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän kuntia.
• muualla maassa metsästysaika on 10.9.–31.10.

Riekon metsästysajat

• 10.9.–20.9. Kainuun maakuntaan kuuluvassa Suomussalmen kunnassa, Lapin maakuntaan kuuluvassa Posion kunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnissa.
• 10.9.–30.9. Lapin maakuntaan kuuluvissa Kittilän, Kolarin, Muonion ja Sodankylän kunnissa.
• 10.9.–31.3. Lapin maakuntaan kuuluvissa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa.
• muualla maassa riekko on rauhoitettu

Kiirunan metsästysajat

• 10.9.–31.3. Lapin maakuntaan kuuluvissa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa
• muualla maassa kiiruna on rauhoitettu

Maakunta- ja kuntarajat:http://www.maanmittauslaitos.fi/sites/default/files/tilaston_pohjakartta_a3_0.pdf
Metsäkanalintuasetus:http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot/riistatalous/lainsaadanto/asetukset_4.html

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ylitarkastaja Janne Pitkänen, p. 0295 162 338
etunimi.sukunimi@mmm.fi